Filmproductiefonds

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

CV regeling

E-mail Print PDF

Waarom is de film CV regeling gestopt?

Omdat het produceren van films als een noodzaak werd gezien om fiscaal voordeel te genieten, in plaats van een voorziening, een middel om films te produceren. Financiële instellingen spongen in dit gat, berekende onrealistische tarieven, gaven zich uit voor producent en de budgetten kregen waterhoofden. Tien jaar geleden afgekeurde scripts werden van zolder gehaald, afgestoft en geproduceerd. In het begin was er niet eens de voorwaarde dat een bepaald minimum in Nederland moest worden uitgegeven, of zelfs dat het een Nederlands initiatief diende te zijn. Buitenlandse producenten werd gevraagd of ze een script hadden waar de financiering voor 35% van rond was. “Kom maar op, wij produceren en financieren hem wel”. (My Little Empire, Enigma, etc, etc) Uiteindelijk (na een aantal mislukkelingen als ‘Ocean Worrior’ ‘Soldaat van Oranje2’ en een film van ‘Pleswin’) werd de regeling zo aan banden gelegd, met als bijkomend effect dat het niet meer functioneerde. De overheid heeft onderzoeksbureau Berenschot een onderzoek laten doen of er een op zichzelf staande filmindustrie op poten te zetten is met een éénmalige financiële injectie van de overheid. Na zoveel geldverspilling was het niet moeilijk voor Berenschot om een rapport te maken dat e.e.a. niet mogelijk was.

 
E-mail Print PDF

Hoe werkte de Film-CV?

In de periode 2000 – 2007 is de regeling meerdere malen aangepast aan de praktische ervaringen van voorgaande film-cv’s. In grote lijnen kwam het neer op privé-investeerders die bij een investering van 25.000 euro na goedkeuring van de fiscus op hun belastingaangifte mochten invullen dat ze 37.000 hadden uitgegeven. Wanneer je in de hoogste belastingschaal belasting had moeten betalen, was het belastingvoordeel op die 37.000 euro al bijna 18.000 euro. De investeerder kreeg minimaal 8.000 euro terug als minimum opbrengst uit de film wat de filmproducent moest garanderen, wat samen met het belastingvoordeel dus 26.000 euro werd. (Dus je betaalde 25.000 en ontving minimaal 26.000 euro. En bij een succes kon dit natuurlijk oplopen.) Maar waar kwam die 8.000 euro opbrengstgarantie vandaan? Naar onze mening het enige echt goede van de film-cv maatregel: dat kwam ook werkelijk uit de voorverkoop. (Distributeur, Omroep, Canal+, Cobo, etc.). Wie het helemaal precies wil weten gaat even naar (www.filmbelangen.nl) daar lees je alles over de film-cv. Overigens werd de eerste film CV is gemaakt rond 2000 en de laatste film-CV in 2007.

 
E-mail Print PDF

Waarom is de CV-regeling er gekomen?

De overheid vond dat de film t.o.v. de anderen kunstuitingen (Opera, Ballet, podiumkunsten) weinig steun kreeg. Nederland liep bovendien achter op andere landen daar waar het ging om overheidssteun voor de Nationale speelfilmproductie. (In België bestond al jaren het Detaxatie systeem, en in Duitsland werd op elk bioscoopkaartje een heffing gelegd voor de nationale speelfilmproductie, in Frankrijk zijn exploitanten verplicht minimaal 30% Franstalige films te vertonen, etc, etc zo zorgden de landen om ons heel al veel langer goed voor haar eigen speelfilmindustrie. En dat zag je ook duidelijk aan de verhouding ‘binnenlandse film’ en ‘buitenlandse film’ qua bezoekersaantallen in de bioscoop.)

 
  • «
  •  Start 
  •  Vorige 
  •  1 
  •  volgende 
  •  Einde 
  • »


Pagina 1 van 1