Filmproductiefonds

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

NRC en Filmfonds

E-mail Print PDF
Bron: Filmfonds 6 maart 2008

In het artikel Filmers krijgen subsidie ranking, wekt NRC-Handelsblad van 5 maart 2008 ten onrechte de indruk dat het Filmfonds 'een compleet nieuw subsidiestelsel' ontwikkelt. Dit is niet het geval.

Het Filmfonds verstrekt subsidie aan speelfilmproducenten op basis van de regeling lange speelfilm, die voorziet in selectie door adviescommissies op grond van vaste criteria. Het Filmfonds is niet van plan deze regeling, die vorig jaar juli nog is herzien, ingrijpend te wijzigen.

Wel heeft het fonds al geruime tijd geleden een experiment aangekondigd met een waarderingsmodel om commissies te helpen bij hun oordeelsvorming en de weging van de criteria. Op verzoek van het fonds ontwikkelt voormalig intendant Esmé Lammers een model dat onder meer punten toekent voor de staat van dienst van aanvragers, soliditeit van het filmplan en kwaliteit van het scenario.

Het Filmfonds zal komend half jaar bezien of de adviescommissies in hun lastige selectietaak gebaat zijn bij dit systeem. De suggestie in NRC-Handelsblad dat de subsidieverstrekking op de schop zou gaan, is bezijden de waarheid.