Filmproductiefonds

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Herstructurering van filmfinanciering

E-mail Print PDF

 

De plannen tot broodnodige herstructurering van filmfinanciering veroorzaken nog geen dijkbreuk, maar ze sijpelen wel al onverminderd en onweerstaanbaar door…

 

NRC 5 maart 2008 Het Nederlands Fonds voor de Film laat filmregisseur Esmé Lammers een compleet nieuw subsidiestelsel ontwikkelen, waarbij filmmakers net als toptennissers een ranking krijgen voor het aanvragen van subsidies.
Filmfonds 6 maart 2008 In het artikel Filmers krijgen subsidie ranking, wekt NRC-Handelsblad van 5 maart 2008 ten onrechte de indruk dat het Filmfonds 'een compleet nieuw subsidiestelsel' ontwikkelt. Dit is niet het geval.
Ad.nl 17 maart 2008 Het vak van filmregisseur is in Nederland soms een miserabel beroep, uitgeoefend door mensen met een masochistische inslag. Veel filmmakers voelen zich als veredelde bedelaars die links en rechts hun hand moeten ophouden. Het ondoorzichtige subsidiesysteem dat geen enkele houvast biedt is daar de oorzaak van.
Trouw 19 maart 2008 Het Filmfonds wil meer dan voorheen investeren in succesvolle filmmakers. Een groot deel van de subsidie wordt de komende vier jaar gereserveerd voor de 'talentvolste regisseurs en schrijvers'. Dat is te lezen in het beleidsplan 'Ruimte voor talent' dat het fonds voor de periode 2009-2012 heeft ingediend bij minister van Cultuur Ronald Plasterk.
NRC 20 maart 2008 Het Nederlands Fonds voor de Film gaat twaalf producenten een voorkeurspositie geven bij de verdeling van subsidie. Dat blijkt uit plannen die het fonds voorlegt aan OCW voor de Cultuurnota 2009-2012.
Parool 22-3-08 Het Nederlands Fonds voor de Film verandert zijn subsidiesysteem. Het fonds, dat het leeuwendeel van de Nederlandse filmproducties financiert, zal twaalf producenten een voorkeurspositie geven.