Filmproductiefonds

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Parool 21 januari 2008

E-mail Print PDF

AMSTERDAM - De filmwereld is binnenkort een nieuw filmfonds rijker als het aan de pas opgerichte The Dutch Film Society ligt. De nieuwe club lanceert vandaag zijn plannen in het hol van de leeuw: de nieuwjaarsborrel van het Nederlandse Fonds voor de film.

Een maand geleden kookten ze over van woede. De producenten van Shooting Star (Pietje Bell, Afblijven, Timboektoe, Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi) hadden het helemaal gehad met het Filmfonds. Na de zoveelste afwijzing beschuldigden ze het van stelselmatige tegenwerking.

Bron © Parool 21 januari 2008 (JOS VAN DER BURG)

Het woord beroepsverbod viel, omdat het fonds de laatste vijf jaar al hun voorstellen had afgewezen. Waarom kreeg de ene filmproducent alles voor elkaar en verdwenen hun voorstellen steeds in de prullenbak? Was er geen beter systeem van subsidieverdeling te bedenken, met een objectiever criterium dan de smaak van de Filmfondscommissie die bepaalt wat er aan speelfilms wordt gemaakt?

Directeur Toine Berbers van het Filmfonds krijgt vandaag ongevraagd het resultaat van het denkwerk aangeboden. Onder de naam The Dutch Film Society heeft Shooting Star een nieuwe filmclub opgericht. De club is 'geen exclusief genootschap met een strenge ballotage en elitaire regels', maar staat open voor iedereen die beroepsmatig is betrokken bij de Nederlandse filmwereld. Het doel is de oprichting van een nieuw filmfonds, dat onder de naam Filmproductiefonds jaarlijks vijf publieksfilms realiseert.

Wie die films maken, wordt niet beslist door een commissie, maar bepaald door een objectief criterium. Ieder jaar moeten de producenten van de vijf succesvolste Nederlandse films uit het jaar ervoor ieder 2,5 miljoen euro voor een nieuwe film krijgen. Het Filmproductiefonds, dat nog niet bestaat, maar al wel een site heeft (www.filmproductiefonds.nl), wil dus succesvolle producenten belonen en niet degenen met de beste praatjes en het beste netwerk. Het moet gefinancierd worden uit de al bestaande Suppletieregeling, een potje van dertien miljoen euro.

Verder moeten producenten de helft van de winst van door het nieuwe fonds gefinancierde films in het fonds storten. Producenten die niet alleen geld komen halen, maar ook brengen? Shooting Star-producent Dave Schram ziet niet in waarom ze dat niet zouden willen. ''Producenten krijgen er continuïteit voor terug. Zo krijgen we eindelijk een volwassen filmindustrie, die op eigen benen kan staan.''

Bron © Parool 21 januari 2008 (JOS VAN DER BURG)