Filmproductiefonds

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

De Filmkrant - De geruchtenmachine

E-mail Print PDF

De filmwereld is een nieuwe club rijker. The Dutch Film Society heeft een ambitieus doel: "het creëren van een volwassen Nederlandse speelfilmindustrie."

Achter het initiatief schuilt producent Shooting Star (Kruimeltje, Pietje Bell, Afblijven, Timboektoe), die recent met een open brief liet weten geen vertrouwen meer in het Filmfonds te hebben. De brief sprak van een beroepsverbod, omdat het Filmfonds de laatste jaren alle projecten van Shooting Star naar de prullenbak had verwezen. Omdat de producent het niet bij klagen wil laten, biedt hij met The Dutch Film Society een alternatief voor de subjectieve werkwijze van het Filmfonds.

The Dutch Film Society, waarvan iedereen lid kan worden, wil naast het Filmfonds een Filmproductiefonds oprichten. Dat moet met het geld van de huidige Suppletieregeling - vergeet het woord, maar het betekent 13 miljoen euro - jaarlijks vijf films financieren.

Het nieuwe zit in de keuze van de projecten. Die wordt niet bepaald door een adviescommissie of omroepen, maar door een objectieve maatstaf: de producenten van de vijf succesvolste films uit het afgelopen jaar worden ieder beloond met 2,5 miljoen euro om weer een film te maken. In het Filmproductiefonds (dat nog geen werkelijkheid is, maar wel alvast een kersverse site heeft: www.filmproductiefonds.nl) wordt succes dus beloond.

Uniek is het voorstel dat producenten de helft van de winst van een door het Filmproductiefonds gesteunde film storten in het Filmproductiefonds. Filmproducenten die niet alleen geld komen halen, maar ook brengen: in de Nederlandse filmwereld zijn nog steeds wonderen mogelijk.